Syrop z cebuli – pomocny w przeziębieniu
Syrop z cebuli zapewne większość z nas poznało już w czasie dzieciństwa.
Chociaż nie należy on na pewno do najbardziej smacznych domowych medykamentów, to ma w sobie wiele właściwości, które niejednego uratują w czasie przeziębienia czy choroby.
Przygotowanie syropu jest dziecinnie proste: cebulę należy bardzo drobno pokroić lub zetrzeć ją na tarce, a gotową papkę następnie trzeba zalać płynnym miodem.
Taką mieszankę należy odstawić na 24 godziny.
Aby dodatkowo wzbogacić jej działanie można dodać starty ząbek czosnku, ale warto wiedzieć, że taki zabieg wcale nie poprawi walorów smakowych syropu, a jedynie je jeszcze pogorszy.
Gotowy syrop z cebuli ma przede wszystkim działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Świetnie sprawdzi się w okresie przeziębienia czy zapalenia gardła, złagodzi także uciążliwy kaszel.
Pomoże również walczyć z objawami przeziębienia i przyspieszy powrót do zdrowia.
Syrop należy stosować w czasie choroby wypijając od 3 do 5 łyżek stołowych na dobę.
www.arsvita.pl