Zdrowe gotowanie
Temat zdrowego odżywiania jest bardzo złożony. Warto jednak zapoznać się chociażby z podstawowymi zasadami, dzięki którym poznamy tajniki zdrowej kuchni.
Dzięki zdrowemu gotowaniu możemy nawet polepszyć stan naszego zdrowia. W jaki sposób najłatwiej tego dokonać? Uważa się, że najbezpieczniejszą obróbką termiczną jest gotowanie, duszenie czy gotowanie na parze.
Pomimo tego w wyniku gotowania pozbywamy się niektórych witamin. Wiele produktów spożywczych wymaga jednak tego procesu, dlatego lepiej wybrać korzystniejszą dla nas opcję.
Z pewnością gotowanie jest bardziej polecaną techniką niż smażenie. W szczególności dotyczy to smażenia w głębokim tłuszczu.
W wyniku tego procesu do produktu wnika tłuszcz, przez co potrawa staje się bardziej kaloryczna. Bardzo niebezpieczne jest głównie smażenie na smalcu.
Smalec stanowi źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą powodować miażdżycę. Choroba ta zalicza się do schorzeń cywilizacyjnych, ze względu na swoją powszechność.
polerowanie lamp samochodowych warszawa